10 Najlepszych produktów na zgagę

10 Najlepszych produktów na zgagę

Choroba refluksowa przełyku (GERD) jest rodzajem przewlekłej choroby przewodu pokarmowego, która najczęściej objawia się zgagą czyli uczuciem pieczenia w okolicy przełyku. Z roku na rok drastycznie rośnie liczba osób chorych na GERD. Obecnie około 20% społeczeństwa w Europie i Stanach Zjednoczonych cierpi z powodu przewlekłego refluksu. Przyczyny rozwoju tej choroby mogą być różne. Wiele badań naukowych jednak pokazuje, że za główne czynniki wpływające na refluks należy uznać stres oraz styl życia. Kluczowym elementem postępowania w tej chorobie poza technikami redukującymi stres jest trwałe wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych. W tym celu przygotowałem listę naturalnych produktów spożywczych, które wykazują właściwości lecznicze i zapobiegają powstawaniu przykrych dolegliwości takich jak zgaga u większości osób cierpiących z powodu refluksu.

Top 10 produktów na zgagę:

  1. siemię lniane

Siemię lniane to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, dlatego te nasiona powinny znaleźć się w kuchni każdej osoby dbającej o swoje zdrowie. Z punktu widzenia osób odczuwających zgagę istotne jest to, że siemię lniane łagodzi podrażnienia przełyku i osłania przed przedostającym się kwasem żołądkowym. Ochronnie działa też na błonę śluzową żołądka, dlatego może wspomóc leczenie wrzodów żołądka. Jak stosować?

  • 2 łyżki siemienia lnianego (może być w formie zmielonej) zalać wrzątkiem, odczekać do ostygnięcia i wypić.
  • 2 łyżki siemienia lnianego zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu uzyskania gęstej zawiesiny.
  1. imbir

Imbir wspomaga trawienie i wykazuje właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie dzięki czemu łagodzi wszelkie podrażnienia w przewodzie pokarmowym. Gdy poczujesz zbliżającą się zgagę, warto zaparzyć herbatę z imbirem. Napar z imbiru nie dość, że pomaga zniwelować zgagę to też może być pomocny przy mdłościach. Jak stosować?

  • Na szklankę wrzątku wrzucamy łyżeczkę swieżo startego imbiru lub pokrojonego w cienkie plastry, a następnie zaparzamy około 10 minut.
  • Korzeń imbiru można pokroić na małe plastry i ssać.
  1. koper włoski

Koper włoski to chrupiące warzywo o lukrecjowym posmaku. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie żołądka i łagodzi skurcze przewodu pokarmowego. Ma również działanie rozluźniające przez co w dużej ilości nie jest zalecany kobietom w ciąży. Koper włoski może stanowić idealny dodatek bądź bazę do sałatek polanych odrobiną oliwy.

  1. migdały

Migdały posiadają odczyn zasadowy i w związku z tym mogą zobojętnić silnie kwaśną treść żołądkową. Dzięki zawartym w migdałach enzymom poprawiają one trawienie i niwelują niestrawności. Należy jednak uważać na ich ilość ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i tym samym energetyczność, które mogą z powrotem wywołać refluks. W zmniejszaniu dolegliwości wywołanych zgagą najlepiej zjeść kilka migdałów przed posiłkiem lub tuż po nim, gdy czujemy pieczenie w okolicach przełyku.

  1. rumianek

Napar z rumianku łagodzi podrażnienia przełyku wywołane przedostającym się z żołądka kwasem. Ponadto pobudza funkcje wydzielnicze przewodu pokarmowego oraz działa uspokajająco. Jest to szczególnie istotne, ponieważ jedną z głównych przyczyn refluksu jest stan napięcia oraz stres. Jak przygotować taki napar?

  • Łyżkę świeżych lub suszonych kwiatów rumianku zalać szklanką gorącej (nie wrzącej wody). Taki napar zostawić na około 15 minut pod przykryciem. Napar gdy trochę ostygnie będzie gotowy do picia.
  1. buraki

Buraki znajdą swoje zastosowanie w leczeniu wielu zaburzeń organizmu. Obniżają spoczynkowe ciśnienie krwi, chronią przed anemią, dobrze wpływają na pracę mózgu i wątroby oraz mogą pomóc w chorobach przewodu pokarmowego. Sok z buraka ma odczyn zasadowy i neutralizuje kwaśną treść żołądka, a dodatkowo dostarcza wielu cennych związków wspomagających leczenie.

  1. owsianka

Płatki owsiane są dobrym źródłem błonnika i zapewniają uczucie sytości na dłużej co będzie korzystne w celu regeneracji podrażnionej śluzówki przełyku. Ponadto błonnik zawarty w płatkach owsianych wiąże nadmiar kwasu solnego redukując uczucie silnego pieczenia. Z czym przygotować taką owsiankę?

  • Dobrym rozwiązaniem będzie owsianka na mleku migdałowym z dodatkiem moreli suszonych.
  1. natka pietruszki

Natka pietruszki znana jest z właściwości wspomagających trawienie i kojących podrażnienia. Związki zawarte w pietruszce ponadto neutralizują kwas żołądkowy. Natkę pietruszki można stosować jako dodatek do potraw lub przygotować z niej napar – 1 łyżeczka natki na 1 szklankę wody.

  1. olej z rokitnika

Rokitnik jest prawdziwą bombą witaminy C, ale również innych cennych związków dla naszego zdrowia. Olej z rokitnika korzystnie wpływa na śluzówkę przewodu pokarmowego oraz łagodzi stany zapalne. Regularne stosowanie oleju z rokitnika pomaga w leczeniu refluksu czy wrzodów żołądka. Zaleca się stosowanie do 1 łyżeczki dziennie i wypijanie podczas posiłku.

  1. lukrecja

Ostatni w zestawieniu, co wcale nie oznacza że najmniej wartościowy jest korzeń lukrecji. Ta roślina wykazuje silne właściwości lecznicze. Korzeń lukrecji reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego i łagodzi bóle żołądka. Działa jak żel ochronny osłaniając błony śluzowe przed podrażnieniami. Jak przygotować napar z lukrecji?

  • Pół łyżki rozdrobnionego korzenia lukrecji zalać szklanką wrzątku i parzyć kilka minut. Wypić po przestygnięciu.

Uwaga!

Zdarza się, że niektórzy pacjenci z GERD mogą odczuwać nasilenie dolegliwości nawet po takich produktach, które u większości chorych łagodzą objawy. To tylko pokazuje, że żywność składa się z dużej liczby związków, które w różny sposób mogą oddziaływać na dany organizm. Niemniej przedstawione produkty spożywcze nie dość, że są bezpieczne dla większości osób odczuwających zgagę to dodatkowo działają leczniczo. Warto, aby wszystkie one pojawiły się w kuchni i metodą eliminacji rezygnować z tych, które ewentualnie nam nie służą. Baza korzystnych pokarmów jest oczywiście szersza, dlatego nie powinno stanowić problemu ułożenie jadłospisu dopasowanego do indywidualnych potrzeb. Inne produkty, które dla wielu osób są bezpieczne i mogą wspomóc leczenie refluksu to: kasza jaglana, kuskus, ryż, ziemniaki, ananas, papaja, banany, aloes, sałata, kminek, kurkuma, tofu, melisa, szałwia, nagietek, suszone morele, sok z białej kapusty, woda z cytryną lub z octem jabłkowym czy wody lecznicze np. Zuber. Jak widać tych produktów jest wiele i korzystanie z takich które najlepiej na nas oddziaływują przyniesie pozytywne efekty na funkcjonowanie organizmu w dłuższej perspektywie. Wszystkie z wymienionych wyżej produktów zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych. Różnorodność diety w tym przypadku też nie jest bez znaczenia. Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje różnych związków i w odpowiednim stosunku. Aby to zapewnić konieczna jest dieta oparta o różnorodne posiłki bogate w witaminy i minerały.

Co ciekawe wszystkie przedstawione produkty są pochodzenia roślinnego. Nie trudno odnieść wrażenie, że zwiększenie liczby produktów roślinnych w diecie osób odczuwających przewlekłą zgagę może przynieść pozytywny efekt terapeutyczny. Ponadto badania jasno pokazują, że diety wegetariańskie z dużym udziałem owoców i warzyw zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby. Więcej o samej chorobie refluksowej przełyku znajdziesz TUTAJ.

A czy Ty znasz jeszcze jakieś naturalne sposoby radzenia sobie ze zgagą? Napisz w komentarzu 🙂

A jeśli potrzebujesz ułożenia indywidualnie dopasowanego jadłospisu w celu leczenia refluksu odezwij się do mnie na priv 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.