TOP 10 PRODUKTÓW NA STŁUSZCZENIE WĄTROBY

Stłuszczenie wątroby to nic innego jak niebezpieczne nagromadzenie się tłuszczu w tym narządzie. W tym stanie wątroba nie ma możliwości odpowiednio funkcjonować. Samo stłuszczenie może przerodzić się w jeszcze bardziej niebezpieczne dla zdrowia schorzenia, tj.: zapalenie stłuszczeniowe wątroby, marskość wątroby, a nawet nowotwór tego narządu. Z tego powodu już na pierwszym etapie problemu stłuszczenia wątroby warto wprowadzić zmiany służące poprawie stanu tego organu. W tym artykule zostały przedstawiony naturalne produkty spożywcze, które mogą zatrzymać proces rozwoju stłuszczenia wątroby. Odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna są kluczowe w celu przeciwdziałania tego problemu. Warto włączyć do swojej codziennej diety każdy z opisanych poniżej produktów:
1. CZOSNEK (przejdź do sklepu zjedzzdrowo.pl)

Regularne korzystanie z tej przyprawy redukuje poziom stłuszczenia wątroby oraz obniża poziom enzymów wątrobowych i trójglicerydów.
2. KURKUMA (tutaj kupisz)

Zmniejsza poziom zwłóknienia wątroby i obniża poziom enzymów wątrobowych. Warto łączyć kurkumę z pieprzem, który poprawia jej przyswajalność.
3. IMBIR (tutaj kupisz)

Imbir obniża poziom enzymów wątrobowych, redukuje poziom stężenia cząsteczek prozapalnych oraz może wpłynąć na złagodzenie insulinooporności.
4. ZIELONA HERBATA (Tutaj kupisz)

Wypijana regularnie obniża poziom enzymów wątrobowych i zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi. Zielona herbata obniża także poziom stresu oksydacyjnego i sprzyja redukcji tłuszczu w wątrobie.
5. CZARNUSZKA (Tutaj kupisz)

Czarnuszka poprawia poziom transaminaz wątrobowych oraz łagodzi stan zapalny i zmniejsza nasilenie stłuszczenia wątroby.
6. OSTROPEST PLAMISTY (tutaj kupisz)

Ostropest plamisty jest bogatym źródłem sylimaryny, która sprzyja redukcji stężenia enzymów wątrobowych.
7. KIEŁKI BROKUŁU (tutaj kupisz)

Obecność sulforafanu w kiełkach brokułu chroni wątrobę przed stresem oksydacyjnym.
8. SIEMIĘ LNIANE (tutaj kupisz)

Siemię lniane poprawia wyniki prób wątrobowych, zmniejsza insulinooporność oraz zmniejsza ryzyko rozwoju stłuszczenia i zwłóknienia wątroby. Ten korzystny efekt możemy zaobserwować już przy spożywaniu około 30 gramów nasion lnu dziennie.
9. MIGDAŁY (tutaj kupisz)

Migdały charakteryzują się szczególnie wysoką zawartością witaminy E, która jest istotnym elementem wpływającym ochronnie na stłuszczenie wątroby. Regularne spożywanie wszystkich rodzajów orzechów zmniejsza ryzyko rozwoju stłuszczenia wątroby!
10. ORZECHY WŁOSKIE (tutaj kupisz)

Orzechy włoskie spośród wszystkich orzechów mają najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 oraz polifenoli przeciwutleniających, które również chronią przed stłuszczeniem.
Podsumowanie
Wszystkie przedstawione produkty wykazują ochronne działanie w kontekście stłuszczenia wątroby. Korzystanie z nich przyniesie korzyści zdrowotne nie tylko dla wątroby. Liczne badania naukowe pokazują, że żywność nieprzetworzona jest jednym z kluczowych elementów dla utrzymania zdrowia i warto z niej korzystać w jak największym wymiarze.
Zachęcam do zakupów w sklepie zjedzzdrowo.pl, gdzie można kupić wszystkie wymienione produkty i jeszcze wiele innych bogatych w prozdrowotne związki. Osoby, które chcą zmienić swoja nawyki żywieniowe zapraszam też na konsultacje online – odezwij się tutaj.