Witamina C gwarancją utrzymania masy mięśniowej na starość- nowe badanie

witamina C
3 min czas czytania

Niedawno przeprowadzone badanie przez University of East Anglia pokazało, że witamina C pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej u osób starszych. Wyniki tego badania wykazały, że osoby starsze spożywające dużo witaminy C wraz z pożywieniem mają większą masę mięśni szkieletowych. 

Mięśnie u osób starszych

Wraz z wiekiem u ludzi zauważalna jest tendencja do utraty masy i siły mięśniowej. Często skutkuje to wystąpieniem sarkopenii u osób w podeszłym wieku. Jest to zespół objawów spowodowany utratą masy mięśniowej, czego konsekwencją jest obniżanie się funkcji mięśni i związane z tym pogorszenie ogólnej sprawności fizycznej.

Z wielu obserwacji wynika, że osoby przekraczające 50 lat życia każdego roku tracą do 1% swojej masy mięśni szkieletowych. Górna granica tego zakresu utrzymująca się dłuższy czas może doprowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych u ludzi starszych m.in. chorób metabolicznych czy wspomnianej wcześniej sarkopenii. W konsekwencji tego ryzyko przedwczesnej śmierci u tych osób znacząco wzrasta.

Szczegóły badania

Dotąd wiele się mówiło o witaminie C w kontekście jej właściwości przeciwutleniających, które chronią mięśnie przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Jednakże do tej pory niewiele było badań oceniających wpływ tej witaminy na ilość utraconej tkanki mięśniowej u osób w podeszłym wieku. 

Badacze w nowej analizie porównawczej chcieli sprawdzić, czy ludzie spożywający więcej witaminy C zachowują też większą masę mięśniową. W tym celu zespół naukowców przeanalizował dane ponad 13 tysięcy osób w wieku 42-82 lata, biorących udział w badaniu EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) prowadzonym w Wielkiej Brytanii. Badacze analizowali u uczestników masę mięśni szkieletowych, ilość spożywanej witaminy C- na podstawie dziennika żywieniowego oraz zbadali ilość tej witaminy we krwi.

Wyniki tych obserwacji wykazały, że osoby spożywające najwięcej witaminy C oraz charakteryzujące się wysokim jej stężeniem we krwi miały także większą masę mięśni szkieletowych.

Podsumowanie

Wnioski płynące z tego badania w jednoznaczny sposób pokazują, że witamina C jest ważnym elementem w celu utrzymaniu masy i siły mięśni na starość. W przyszłości powinna być też wykorzystywana jako środek leczniczy zapobiegający sarkopenii. Zwiększenie stężenia witaminy C we krwi nie jest trudne ze względu na jej obecność w wielu produktach spożywczych m.in. w owocach cytrusowych i jagodowych oraz warzywach. Wśród wszystkich uczestników badania ponad połowa nie spożywała zalecanej dziennej dawki witaminy C. Dieta odpowiednio zbilansowana, bogata w warzywa czy owoce cytrusowe w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

Działania mające na celu zwiększenie świadomości wśród społeczeństwa na temat wpływu żywienia bogatego w mikroskładniki na zdrowie w późniejszych latach życia wydaje się ważnym zadaniem w profilaktyce wielu chorób, w tym przypadku sarkopenii.

Literatura:

Lucy Lewis, Richard Hayhoe i inni, Lower Dietary and Circulating Vitamin C in Middle- and Older-Aged Men and Women Are Associated with Lower Estimated Skeletal Muscle Mass. The Journal of Nutrition, 2020;

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *