Jak przechowywać marchew?

Zrzut ekranu 496 - Dietetyk od serca
3 min czas czytania

Marchew to bogate źródło wielu witamin i minerałów, dlatego warto korzystać z tego warzywa w swojej diecie. Związki obecne w marchwi wykazują działanie kardioprotekcyjne, przeciwnowotworowe czy przeciwuleniające. Początki uprawy marchwi datuje się na X wiek, wówczas najpopularniejszą odmianą tego warzywa była ta o kolorze purpurowym. Obecnie najczęściej spotyka się marchew w kolorze pomarańczowym, zawierającą dużą ilość beta-karotenu. Oprócz tego marchew charakteryzuje się wysoką zawartością flawonoidów i poliactylenu. Szczególnie dobrze wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Aby zachować większość prozdrowotnych związków oraz zadbać o świeżość warzywa, ważne jest odpowiednie jego przechowywanie.

W jaki sposób najlepiej przechowywać marchew?

Panuje ogólne przekonanie, że marchew i inne podobne warzywa powinny być przechowywane w lodówce. Nie do końca jest to prawda, marchew trzymana w niskiej temperaturze szybko staje się miękka. Optymalna temperatura dla tego typu warzywa to od 0-4 stopni Celsjusza. Jeśli chcemy koniecznie przechowywać marchew w lodówce, lepiej umieścić ją w specjalnej komorze. Warto pamiętać, że warzywo marchwi ma cienką skórę i jest narażone na dość szybkie wysychanie. Aby temu zapobiec, dobrze jest przykryć marchew wilgotnym ręcznikiem papierowym.

Jeśli posiadamy większe ilości tego warzywa, lepiej od lodówki sprawdzi się np. piwnica, zimny garaż czy ogrodowa altanka. Te miejsca są z reguły chłodne i zapewnią odpowiednią wilgotność. Warunki tam panujące są odpowiednie dla marchewki i dodatkowo mogą chronić to warzywo przed kontaktem ze szkodliwym etylenem. Najczęściej ten związek pojawia się w wyniku psucia się owoców. Obecność etylenu powoduje, że warzywa korzeniowe szybciej gniją, a ich smak staje się gorzki. Z tego powodu, istotne jest, aby w czasie planowania przechowywania marchwi, w jej obecności nie znajdowały się owoce czy też np. ziemniaki.

Warzywa korzeniowe są też grupą produktów, która źle reaguje na przemywanie wodą. Mycie marchwi przed przechowywaniem, przyspiesza gnicie warzywa. Unikanie wody uchroni przed ewentualnymi chorobami i zapewni odpowiednie warunki do przechowywania.

Marchew nadaje się także do zamrożenia, wtedy czas przechowywania może wynosić nawet 12 miesięcy. Mrożenie nie wpłynie na zmianę smaku ani stratę wartości odżywczych. Przed mrożeniem, najlepiej marchewkę obrać, aby mogła być wykorzystana od razu, gdy chcemy przygotować z niej posiłek. Możemy mrozić ją w całości lub krojąc na mniejsze kawałki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.