Fibroscan – nowoczesna metoda diagnostyki chorób wątroby
Stłuszczenie wątroby (steatoza) jest stanem chorobowym wynikającym z odkładania się nadmiernej ilości tłuszczu w wątrobie. Z fizjologicznego punktu widzenia wygląda to tak, że ogromne struktury komórkowe (wakuole)
TOP 10 PRODUKTÓW NA STŁUSZCZENIE WĄTROBY
Stłuszczenie wątroby to nic innego jak niebezpieczne nagromadzenie się tłuszczu w tym narządzie. W tym stanie wątroba nie ma możliwości odpowiednio funkcjonować. Samo stłuszczenie może przerodzić się w jeszcze ba
10 Najlepszych produktów na zgagę
Choroba refluksowa przełyku (GERD) jest rodzajem przewlekłej choroby przewodu pokarmowego, która najczęściej objawia się zgagą czyli uczuciem pieczenia w okolicy przełyku. W tym artykule przedstawię 10 najlepszych pr
Wegetarianizm – główny sposób żywienia w przyszłości?
Wegetarianizm jest modelem żywienia opartym na spożywaniu produktów pochodzenia roślinnego przy jednoczesnym wykluczeniu pokarmów mięsnych. Często osoby będące wegetarianami oprócz mięsa odrzucają też różnego r
Największe mity żywieniowe według ekspertów
W mediach masowych coraz częściej poruszany jest temat zdrowego odżywiania. Niestety nie zawsze przekazywane tam treści i przekonania są poparte argumentami znajdującymi swoje potwierdzenie w aktualnych badaniach. W tym
Wywiad z psychodietetykiem – Mikołaj Choroszyński
Mikołaj Choroszyński specjalizuje się w Psychodietetyce, jest wykładowcą akademickim i twórcą wielu artykułów dla portali internetowych i czasopism. Ponadto jest autorem pierwszej na polskim rynku książki o diecie
Choroba refluksowa przełyku – zalecenia żywieniowe
Definicje związane z refluksem Refluks kwasowy – stan w którym treść żołądkowa cofa się do przełyku przez nieszczelną klapkę mięśniową zwaną dolnym zwieraczem przełyku. Zgaga – jeden z objawów ref
Neofobia żywieniowa
Czym jest neofobia żywieniowa? Prawidłowe żywienie w wieku dziecięcym jest ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie w późniejszych latach życia. Odpowiedzialność za stan odżywienia i kształtowanie nawyków żywi
Kurkuma – dlaczego tak ważna dla zdrowia?
Charakterystyka i właściwości Kurkuma to powszechnie znana przyprawa otrzymywana z kłączy ostryżu długiego. Roślina ta posiada krótkie łodygi, a wysokość jej sięga maksymalnie ok. 100 cm. Występuje naturalnie na
Hiperurykemia – Zalecenia dietetyczne
Hiperurykemia jest stanem podwyższonego stężenia kwasu moczowego i często współistnieje z czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Do tej grupy należy m.in. otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy dysl
Przechowywanie żywności w warunkach domowych
Przechowywanie żywności – Czynniki wpływające na jakość żywności: Czynniki, które wpływają na jakość przechowywanej żywności to: powietrze, wilgotność, oświetlenie, temperatura, czas przechowywania, do
Dieta śródziemnomorska – najzdrowsza dieta?
Określenie tradycyjna dieta śródziemnomorska odnosi się do sposobu odżywiania charakterystycznego dla mieszkańców Grecji, głównie Krety oraz południowych Włoch w latach 60-tych XX wieku. W tych regionach obserwowan
Skrobia modyfikowana – co oznacza?
Skrobia jest materiałem zapasowym roślin służącym im do gromadzenia energii. To nic innego jak skumulowane cząsteczki glukozy połączone ze sobą odpowiednimi wiązaniami. W kontekście żywienia ludzi naturalni
Nawadnianie organizmu u osób aktywnych fizycznie
Znaczenie wody w kontekście prawidłowego funkcjonowania organizmu Woda pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Dlatego nawadnianie organizmu jest bardzo istotne. Stanowi ona strukturalną część wszystkich
Zalecenia dietetyczne w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby (NAFLD)
Czym jest NAFLD? Po raz pierwszy termin „niealkoholowego stłuszczenie wątroby” w skrócie NAFLD został użyty w 1980 roku przez Ludwiga. Opisano wówczas, że jest to schorzenie wątroby charakteryzujące się na
Witamina C gwarancją utrzymania masy mięśniowej na starość- nowe badanie
Niedawno przeprowadzone badanie przez University of East Anglia pokazało, że witamina C pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej u osób starszych. Wyniki tego badania wykazały, że osoby starsze spożywające dużo witaminy
Witamina D i wapń chronią przed zawrotami głowy – nowe badanie.
Niedawno opublikowane badanie w internetowym wydaniu Neurology wykazało, że przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawrotów głowy. Grupa badaczy z Korei zaobserwowała, ż
Top 10 Polskich dietetyków, których warto śledzić w social mediach.
Świat internetu jest pełny wielu ekspertów od żywienia, którzy niekiedy głoszą swoje opinie nie mając podstaw naukowych. To może prowadzić do błędnych przekonań, które w konsekwencji mogą nawet szkodzić zdrowi
Kapary – superfood? (nowe odkrycie)
Kapary – czym są? Kapary cierniste to roślina, z której wyrastają owoce będące znanym na świecie dodatkiem do pożywienia, przybierające formę zielonej, wielonasiennej jagody o czerwonym miąższu. Roślina ta
Borówka amerykańska i jej właściwości – przegląd badań
Borówka wysoka, inaczej amerykańska. Borówka amerykańska (wysoka) po raz pierwszy została wyhodowana na początku XX wieku w Stanach Zjednoczonych, stąd przylgnęła do niej nazwa borówki amerykańskiej. Dzisiaj hodowl
Najlepsze zioła na laktację
Laktacja to złożony proces, na który składa się wiele czynników związanych z anatomią, metabolizmem czy układem hormonalnym. Aby usprawnić ten proces, już od starożytności stosowane były substancje uważane za l
Jak przechowywać marchew?
Marchew to bogate źródło wielu witamin i minerałów, dlatego warto korzystać z tego warzywa w swojej diecie. Związki obecne w marchwi wykazują działanie kardioprotekcyjne, przeciwnowotworowe czy przeciwuleniające. Po