Zupa batatowo-orzechowa

45 minut

średnia

6 porcji

Zupa batatowo-orzechowa to niezwykłe kulinarne połączenie składników. Wszystkie one idealnie do siebie pasują tworząc słodko-ostry smak. Całość stanowi wyjątkowe i wykwintne danie. Taka potrawa jest prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić produkty, gotować w wodzie i przyprawić. Poza wysoką smakowitością, zupa ta jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie obfita jest w witaminę A, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Witamina A odgrywa chociażby istotną rolę w procesie widzenia, wzmacnia odporność czy utrzymuje prawidłowy stan skóry, paznokci i włosów. Warto spróbować, aby poznać niepowtarzalne przełamanie smaków jakie oferuje ten zdrowy posiłek.

No Reviews

Składniki

Adjust Servings
1,5Litra Wody
2szt. Batatów
2szt. Marchewki
4Garści Nerkowców
1szt. Cebuli
1Ząbek Czosnku
2Łyżki Oliwy z oliwek
2 cm. Korzenia Imbru
2Łyżki Soku z cytryny
Pieprz, sól, kurkuma i natka pietruszki
Informacje żywieniowe
9g Białka
20g Tłuszczu
36g Węglowodanów
360kcal 1 Porcja

Wskazówki

1.
Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy ok. 5 minut na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. Drobno posiekany czosnek i parę cm. pokrojonego korzenia imbru.
Oznacz jako ukończone
2.
Po tym czasie dolewamy 1.5 litra wody i gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy w kostkę obrane wcześniej bataty oraz marchewki i wrzucamy do gotującej się wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 40 minut.
Oznacz jako ukończone
3.
Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i natkę pietruszki oraz w razie konieczności doprawiamy według uznania. Gotową zupę nalewamy do miseczki/talerza dodając garść nerkowców. Smacznego!
Oznacz jako ukończone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.