Zupa batatowo-orzechowa
Zupa batatowo-orzechowa to niezwykłe kulinarne połączenie składników. Wszystkie one idealnie do siebie pasują tworząc słodko-ostry smak. Całość stanowi wyjątkowe i wykwintne danie. Taka potrawa jest prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić produkty, gotować w wodzie i przyprawić. Poza wysoką smakowitością, zupa ta jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie obfita jest w witaminę A, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Witamina A odgrywa chociażby istotną rolę w procesie widzenia, wzmacnia odporność czy utrzymuje prawidłowy stan skóry, paznokci i włosów. Warto spróbować, aby poznać niepowtarzalne przełamanie smaków jakie oferuje ten zdrowy posiłek.
No Reviews
Składniki
Adjust Servings
1,5Litra Wody | |
2szt. Batatów | |
2szt. Marchewki | |
4Garści Nerkowców | |
1szt. Cebuli | |
1Ząbek Czosnku | |
2Łyżki Oliwy z oliwek | |
2 cm. Korzenia Imbru | |
2Łyżki Soku z cytryny | |
Pieprz, sól, kurkuma i natka pietruszki |
Informacje żywieniowe
9g
Białka
20g
Tłuszczu
36g
Węglowodanów
360kcal
1 Porcja
Wskazówki
1.
Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy ok. 5 minut na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. Drobno posiekany czosnek i parę cm. pokrojonego korzenia imbru.
Oznacz jako ukończone
2.
Po tym czasie dolewamy 1.5 litra wody i gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy w kostkę obrane wcześniej bataty oraz marchewki i wrzucamy do gotującej się wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 40 minut.
Oznacz jako ukończone
3.
Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i natkę pietruszki oraz w razie konieczności doprawiamy według uznania. Gotową zupę nalewamy do miseczki/talerza dodając garść nerkowców. Smacznego!
Oznacz jako ukończone
Dodaj komentarz