Domowe śliwki w czekoladzie – przepis

15 minut

średnia

4

Chcesz wiedzieć jak zrobić śliwki w czekoladzie? To proste!  Potrzebujesz zaledwie 2 składników, a czas który spędzisz na przygotowywaniu tej przekąski nie zajmie dłużej niż 15 minut. Wybierz czekoladę gorzką z jak najkrótszym składem, wtedy ta smaczna przekąska zyska też na jakości. Same śliwki to bogate źródło wielu witamin np. C, K, A oraz witamin z grupy B. Ponadto dzięki zawartości błonnika stanowią naturalny prebiotyk. Śliwki mogą nam pomóc w utracie nadmiernej masy ciała, poprawie trawienia i przy zaparciach.

W moim sklepie zjedzzdrowo.pl kupisz potrzebne składniki do tego przepisu:

Śliwki suszone 250g – kliknij i kup

Czekolada gorzka z mango 75g – kliknij i kup

 

No Reviews

Składniki

Adjust Servings
250gramów śliwek suszonych
100gramów czekolady gorzkiej
Informacje żywieniowe
4g Białka
9g Tłuszczu
57g Węglowodanów
316kcal 1 porcja ok.10 sztuk

Wskazówki

1.
Do rondelka wkładamy gorzką czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż się rozpuści.
Oznacz jako ukończone
2.
W międzyczasie przygotowujemy sobie czyste talerze i śliwki, które będziemy zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie.
Oznacz jako ukończone
3.
Każdą śliwkę trzymamy palcami i delikatnie przejeżdżamy po dnie naczynia z czekoladą, a następnie odkładamy na talerz. Powtarzamy tą czynność z każdą śliwką.
Oznacz jako ukończone
4.
Gdy skończymy wkładamy talerze ze śliwkami do lodówki, aby czekolada zastygła. Śliwki w czekoladzie gotowe, smacznego!
Oznacz jako ukończone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.