Quinoa z warzywami i migdałami
Quinoa z warzywami i migdałami to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad roślinny. Komosa ryżowa (quinoa) należy do grupy pseudozboż, wytwarza bogate w skrobię nasiona, jednak w rzeczywistości zbożem nie jest. Komosa ryżowa posiada szereg prozdrowotnych właściwości głównie dzięki obecności związków przeciwutleniających. To także doskonałe źródło pełnowartościowego białka i węglowodanów złożonych. Quinoa nie zawiera glutenu, więc idealnie sprawdzi się w diecie osób chorych na celiakię. Ponadto zapobiega i wspiera leczenie chorób nowotworowych, autoimmunologicznych, zwyrodnieniowych czy sercowo-naczyniowych.
Poniższy przepis jest bardzo prosty, czas przygotowania tego zdrowego posiłku zajmie około 20 minut. Chrupiące warzywa i orzechy w połączeniu ze słodkim smakiem komosy ryżowej stanowią wyjątkowe połączenie, które z pewnością wiele osób może zaciekawić. Warto próbować nowych smaków, aby poznać te które najlepiej do nas przemawiają!
Składniki
Adjust Servings
250gramów Komosy ryżowej (Quinoa) | |
3szt. Papryki | |
3szt. Marchewki | |
1szt. Cebuli | |
4Garści Migdałów | |
3Łyżki Oliwy | |
Sól, pieprz, kurkuma i natka pietruszki |
Dodaj komentarz