Quinoa z warzywami i migdałami

20 minut

średnia

4 porcje

Quinoa z warzywami i migdałami to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad roślinny. Komosa ryżowa (quinoa) należy do grupy pseudozboż, wytwarza bogate w skrobię nasiona, jednak w rzeczywistości zbożem nie jest. Komosa ryżowa posiada szereg prozdrowotnych właściwości głównie dzięki obecności związków przeciwutleniających. To także doskonałe źródło pełnowartościowego białka i węglowodanów złożonych. Quinoa nie zawiera glutenu, więc idealnie sprawdzi się w diecie osób chorych na celiakię. Ponadto zapobiega i wspiera leczenie chorób nowotworowych, autoimmunologicznych, zwyrodnieniowych czy sercowo-naczyniowych.

Poniższy przepis jest bardzo prosty, czas przygotowania tego zdrowego posiłku zajmie około 20 minut. Chrupiące warzywa i orzechy w połączeniu ze słodkim smakiem komosy ryżowej stanowią wyjątkowe połączenie, które z pewnością wiele osób może zaciekawić. Warto próbować nowych smaków, aby poznać te które najlepiej do nas przemawiają!

No Reviews

Składniki

Adjust Servings
250gramów Komosy ryżowej (Quinoa)
3szt. Papryki
3szt. Marchewki
1szt. Cebuli
4Garści Migdałów
3Łyżki Oliwy
Sól, pieprz, kurkuma i natka pietruszki
Informacje żywieniowe
18g Białka
27g Tłuszczu
58g Węglowodanów
547kcal 1 Porcja

Wskazówki

1.
Szklankę komosy ryżowej (50g) należy przepłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą i odcedzić na sitku. Następnie wrzucić do 500ml gotującej się wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Oznacz jako ukończone
2.
W tym czasie obrać wszystkie warzywa i pokroić je w kostkę (3 marchewki, 3 papryki i 1 cebulę). Pokrojone warzywa podsmażyć na patelni wraz z 3 łyżkami oliwy przez około 5 minut, a pod koniec dorzucić jeszcze 4 garści migdałów.
Oznacz jako ukończone
3.
Przyprawić podsmażone warzywa, dokładnie wymieszać i nakładać na talerz wraz z ugotowaną komosą. Smacznego!
Oznacz jako ukończone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.