Zupa z dyni
Zupa z dyni to rozgrzewający posiłek, z którego warto korzystać w chłodne, jesienne dni. Niezwykle aromatyczny zapach i żywy kolor zupy sprawiają, że trudno oderwać od niej wzrok. Co najważniejsze smakuje również wyśmienicie, przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym niejadkom. Zupa z dyni to skarbnica wielu witamin i minerałów, szczególnie jest bogatym źródłem witaminy A i C. Ta wersja zupy dyniowej jest całkowicie wegańska, a dzięki obecności kawałków warzyw zapewni też odpowiednią ilość błonnika. Warto włączyć do swojej diety zupy, które dostarczają wielu niezbędnych składników oraz odpowiednio nawadniają nasz organizm. Więcej o nawadnianiu organizmu dowiesz się w artykule mojego autorstwa:
No Reviews
Składniki
Adjust Servings
Średnia Dynia | |
4szt. Ziemniaków | |
2szt. Marchewki | |
1 szt. Pietruszki | |
1szt. Cebuli | |
1/2 Selera korzeniowego | |
1/2 Pora | |
1.5Litra Wody | |
3Łyżki Oliwy | |
Pieprz, sól i natka pietruszki |
Informacje żywieniowe
7g
Białka
8g
Tłuszczu
37g
Węglowodanów
249kcal
1 Porcja
Wskazówki
1.
W garnku na zupę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy pokrojoną w kostkę cebulę. Dolać 1.5 litra wody i wrzucić w całości selera i pora. Gotować pod przykryciem. W międzyczasie pokroić w kostkę 2 marchewki oraz pietruszkę i wrzucić do gotującej się wody,
Oznacz jako ukończone
2.
Następnie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. To samo powtórzyć z dynią. Gotować wszystko na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Oznacz jako ukończone
3.
Pod koniec gotowania przyprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz wlać łyżkę oliwy i dokładnie wymieszać. Gotowe, smacznego!
Oznacz jako ukończone
Dodaj komentarz