Zupa z dyni

60 minut

trudne

4 porcje

Zupa z dyni to rozgrzewający posiłek, z którego warto korzystać w chłodne, jesienne dni. Niezwykle aromatyczny zapach i żywy kolor zupy sprawiają, że trudno oderwać od niej wzrok. Co najważniejsze smakuje również wyśmienicie, przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym niejadkom. Zupa z dyni to skarbnica wielu witamin i minerałów, szczególnie jest bogatym źródłem witaminy A i C. Ta wersja zupy dyniowej jest całkowicie wegańska, a dzięki obecności kawałków warzyw zapewni też odpowiednią ilość błonnika. Warto włączyć do swojej diety zupy, które dostarczają wielu niezbędnych składników oraz odpowiednio nawadniają nasz organizm. Więcej o nawadnianiu organizmu dowiesz się w artykule mojego autorstwa:

No Reviews

Składniki

Adjust Servings
Średnia Dynia
4szt. Ziemniaków
2szt. Marchewki
1 szt. Pietruszki
1szt. Cebuli
1/2 Selera korzeniowego
1/2 Pora
1.5Litra Wody
3Łyżki Oliwy
Pieprz, sól i natka pietruszki
Informacje żywieniowe
7g Białka
8g Tłuszczu
37g Węglowodanów
249kcal 1 Porcja

Wskazówki

1.
W garnku na zupę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy pokrojoną w kostkę cebulę. Dolać 1.5 litra wody i wrzucić w całości selera i pora. Gotować pod przykryciem. W międzyczasie pokroić w kostkę 2 marchewki oraz pietruszkę i wrzucić do gotującej się wody,
Oznacz jako ukończone
2.
Następnie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. To samo powtórzyć z dynią. Gotować wszystko na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Oznacz jako ukończone
3.
Pod koniec gotowania przyprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz wlać łyżkę oliwy i dokładnie wymieszać. Gotowe, smacznego!
Oznacz jako ukończone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.