Pieczony dorsz z czosnkiem i ziemniakami

30 minut

średnia

2 porcje

Pieczony dorsz z czosnkiem oraz ziemniakami to świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad. W 1 porcji dorsza kryje się chociażby całodzienne zapotrzebowanie na selen i jod oraz duże ilości pełnowartościowego białka. Dorsz pomimo niewielkiej ilości tłuszczu, charakteryzuje się wzorcową ich proporcją. Zawiera cenne dla naszego zdrowia kwasy omega-3 i jest ubogi w mniej korzystne nasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto dorsz jest zasobny w witaminę D3, tak ważnej w okresie jesienno-zimowym. Tran pozyskiwany z wątroby tej ryby słynie z bogactwa w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A i D oraz pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Inny ważny składnik tego dania to czosnek, który po upieczeniu jest smaczny i łagodny, a także nie traci większości swoich cennych właściwości. To wszystko sprawia, że ta potrawa to idealne połączenie smacznego z pożytecznym.

No Reviews

Składniki

Adjust Servings
500gramów Fileta z dorsza
450gramów Ziemniaków
5szt. Ząbków czosnku
3Łyżki Oliwy
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz
Natka pietruszki oraz koperek

Wskazówki

1.
W garnku zagotować ok. 1.5 litra wody, a następnie włożyć obrane wcześniej ziemniaki (5 średnich sztuk). Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20-30 minut, do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania posolić.
Oznacz jako ukończone
2.
W trakcie gotowania ziemniaków przygotować rybę. 500 Gramów filetów świeżych lub rozmrożonych wraz z 4 całymi ząbkami czosnku wyłożyć na folię aluminiową i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Filety skropić sokiem z połowy cytryny, przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki oraz polać 3 łyżkami oliwy. Folię zawinąć tak, aby zostawić u góry wolną przestrzeń. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Oznacz jako ukończone
3.
Po tym czasie podawać na talerz wraz z ugotowanymi i odcedzonymi ziemniakami, które posypać koperkiem. Smacznego!
Oznacz jako ukończone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.