Pieczony dorsz z czosnkiem i ziemniakami
Pieczony dorsz z czosnkiem oraz ziemniakami to świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad. W 1 porcji dorsza kryje się chociażby całodzienne zapotrzebowanie na selen i jod oraz duże ilości pełnowartościowego białka. Dorsz pomimo niewielkiej ilości tłuszczu, charakteryzuje się wzorcową ich proporcją. Zawiera cenne dla naszego zdrowia kwasy omega-3 i jest ubogi w mniej korzystne nasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto dorsz jest zasobny w witaminę D3, tak ważnej w okresie jesienno-zimowym. Tran pozyskiwany z wątroby tej ryby słynie z bogactwa w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A i D oraz pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Inny ważny składnik tego dania to czosnek, który po upieczeniu jest smaczny i łagodny, a także nie traci większości swoich cennych właściwości. To wszystko sprawia, że ta potrawa to idealne połączenie smacznego z pożytecznym.
Składniki
Adjust Servings
500gramów Fileta z dorsza | |
450gramów Ziemniaków | |
5szt. Ząbków czosnku | |
3Łyżki Oliwy | |
Sok z połowy cytryny | |
Sól i pieprz | |
Natka pietruszki oraz koperek |
Dodaj komentarz