Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym może stanowić roślinną alternatywę dla popularnego spaghetti bolognese. Bardzo lekki posiłek z niewielką ilością tłuszczy sprawdzi się m.in. u osób aktywnych jako posiłek przedtreningowy. Będzie to też doskonałe źródło wielu witamin. Już w 1 porcji dostarczymy całodzienne zapotrzebowanie na witaminę A oraz C. Kolejnym plusem jest czas przygotowania, zaledwie 15 minut wystarczy, aby przyrządzić tą smakowitą potrawę! Smacznego 😉
No Reviews
Składniki
Adjust Servings
250gramów Makaronu pełnoziarnistego | |
200gramów Szpinaku | |
2Szklanki Passaty pomidorowej | |
1szt. Cebuli | |
2Ząbki Czosnku | |
2Łyżki Oliwy | |
Sól i pieprz |
Informacje żywieniowe
25g
Białka
19g
Tłuszczu
102g
Węglowodanów
621kcal
1 Porcja
Wskazówki
1.
Makaron pełnoziarnisty gotujemy w osolonej wodzie w formie al dente według zaleceń na opakowaniu.
Oznacz jako ukończone
2.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy liście szpinaku i na małym ogniu smażymy wszystko około 7 minut co jakiś czas mieszając.
Oznacz jako ukończone
3.
Po tym czasie dodajemy 2 szklanki passaty pomidorowej. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę podgrzewamy.
Oznacz jako ukończone
4.
Ugotowany makaron podajemy na talerzu polewając kilkoma łyżkami sosu ze szpinakiem. Smacznego!
Oznacz jako ukończone
Dodaj komentarz