Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym

15 minut

średnia

2 porcje

Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym może stanowić roślinną alternatywę dla popularnego spaghetti bolognese. Bardzo lekki posiłek z niewielką ilością tłuszczy sprawdzi się m.in. u osób aktywnych jako posiłek przedtreningowy. Będzie to też doskonałe źródło wielu witamin. Już w 1 porcji dostarczymy całodzienne zapotrzebowanie na witaminę A oraz C. Kolejnym plusem jest czas przygotowania, zaledwie 15 minut wystarczy, aby przyrządzić tą smakowitą potrawę! Smacznego 😉

No Reviews

Składniki

Adjust Servings
250gramów Makaronu pełnoziarnistego
200gramów Szpinaku
2Szklanki Passaty pomidorowej
1szt. Cebuli
2Ząbki Czosnku
2Łyżki Oliwy
Sól i pieprz
Informacje żywieniowe
25g Białka
19g Tłuszczu
102g Węglowodanów
621kcal 1 Porcja

Wskazówki

1.
Makaron pełnoziarnisty gotujemy w osolonej wodzie w formie al dente według zaleceń na opakowaniu.
Oznacz jako ukończone
2.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy liście szpinaku i na małym ogniu smażymy wszystko około 7 minut co jakiś czas mieszając.
Oznacz jako ukończone
3.
Po tym czasie dodajemy 2 szklanki passaty pomidorowej. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę podgrzewamy.
Oznacz jako ukończone
4.
Ugotowany makaron podajemy na talerzu polewając kilkoma łyżkami sosu ze szpinakiem. Smacznego!
Oznacz jako ukończone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.