Majonez domowy

Majonez domowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Aby zrobić swój własny majonez potrzebujesz tylko: szklankę oleju roślinnego, 2 jaja kurze, 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli oraz blender ręczny.

Wszystkie składniki umieszczamy w szklanym naczyniu (musi być taki otwór, żeby zmieścił się nasz blender ręczny). Końcówkę blendera umieszczamy na spodzie naczynia i zaczynamy blendować, z czasem lekko podnosimy blender i mieszamy do uzyskania stałej konsystencji. Gotowe, majonez przechowujemy w lodówce. Wychodzi około 14 łyżek stołowych majonezu czyli około 350 gramów.

UWAGA! 1 ŁYŻKA DOMOWEGO MAJONEZU TO AŻ 154 KCAL!!!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.